Tjene penger på blogging – leksjon 1

Tjene penger på internett med en bloggI denne serien skal jeg gå gjennom - Steg for steg - hvordan du kan opprette en helt gratis blogg som denne og begynne å tjene penger på den. Som jeg har nevnt mange ganger tidligere, så er det ikke vanskelig. Det eneste det krever er tålmodighet og litt god gammel stå på vilje.

Hvorfor bruker vi en blogg når en nettside opplagt ser bedre ut og har mange flere valgmuligheter? Det er flere grunner til det, her er noen:

- En blogg er som regel helt gratis å opprette.
- Det kreves ikke at du kan HTML eller noe programmering.
- Mange av bloggene er veldig godt optimalisert for søkemotorene uten at du tenger å gjøre noe.
- En blogg lærer deg grunnreglene for å tjene penger på internett uten at du trenger å bruke en haug med penger på det.
- Det kan faktisk være en fordel at bloggen din er litt stygg. (Mer om dette senere)

La oss nå prøve å glemme alt vi vet om SEO, nøkkelord, adwords og alt annet som har med å tjene penger på internett. La oss starte helt fra begynnelsen.

Vi begynner med å skaffe oss en plan for hvordan vi skal tjene penger på internett.

Hva er den enkleste og raskeste måten? Jo, det er ved å bruke en tjeneste som Google leverer. Tjenesten kalles Adsense. Adsense er et program som viser annonser på bloggen din uten at du trenger å gjøre noe som helst. Programmet installeres ved at du setter inn en kode som du får hos Google i oppsettet til bloggen. Hver gang noen trykker på en av annonsene du har, tjener du penger. Dette er den desidert enkleste måten man kan tjene penger på internett med og det betaler faktisk ganske godt. Hvor godt avhenger av konkurransen blant annonsørene. Annonsørene bruker det man kan kalle motparten til Adsense, Adwords, til å kjøpe seg annonser som skaffer siden deres trafikk. Annonsørene betaler for at deres annonse skal komme opp i sammenheng med et søkeord som de velger selv. Grunnen til at det fungerer på denne måten er at da får annonsørene mest mulig relevant innhold til sine annonser. Hvis det er mange som er interessert i å kjøpe annonser for et bestemt søkeord, blir prisen høyere. Pengene som annonsørene betaler for annonsene deles mellom deg som utgiver og Google selv. Nøyaktig hvor stor del utgiverne mottar vil ikke Google si, men det spekuleres i at det ligger rundt 25 %.

I motsetning til de som bruker Adwords, skal vi skaffe oss trafikken gratis. Vi skal gjøre det med å følge noen enkle punkter:

- Lage en blogg med et bestemt tema. (nisje)
- Fylle bloggen med innhold som har kvalitet.
- Få Google til å indexere og rangere bloggen for de nøkkelordene du har valgt.
- Motta masse trafikk og tjene penger på at besøkende trykker på annonsene dine.

Enkelt? Ja. Lett? Både ja og nei.

Nå kommer det som kanskje er vanskeligst å svelge. Som nybegynner vil det ofte være nødvendig å lage flere hundre blogger. Ja, du leste riktig. Det kommer til å ta mye tid. Men det er nødvendig for å skape nok trafikk til å tjene penger som du kan leve av. Det er dette systemet som er best egnet for en nybegynner som ikke har noen autoritet eller noen mektige internett venner. Linker og autoritet er viktig fordi det skaffer deg linker, og linkene gjør at Google ser på deg som troverdig. Mer om dette senere.

Hvis du klarer å se bort i fra det faktum at det vi driver med faktisk er spamming og har bestemt deg for å tjene penger på internett er viktigere enn å opptre etisk rett, så begynner vi å bli klare...

Nisjer

Nisjer er det vi ofte referer til når vi snakker om temaer. Alle har vel et brukbart korrekt syn på hva en nisje er. Nisjer kan være brede eller smale, og det du skriver om kan være en del av flere forskjellige nisjer. La oss si at vi skal har bestemt oss for å lage en nettside som handler om ryggsekker. Denne siden vil være en del av nisjene fjellutstyr, skolemateriell, sportsutstyr og sikkert noen flere selv om nisjen i utgangspunktet er rett og slett ryggsekker.

Nisjer er kanskje den vanskeligste og største delen av søkemotoroptimalisering. Jeg kunne ha skrevet ti sider her om det, men jeg skal ta for meg det aller mest grunnleggende her og heller skrive en stor post om nisjer senere.

Noen ord om å skrive på engelsk eller norsk.

I all hovedsak bruker jeg engelsk på bloggene mine. Det er på grunn av at det er så utrolig mange flere potensielle kunder der. Grunnen til at jeg skriver noen blogger på norsk er rett og slett fordi det nesten ikke er konkurranse i dem, og at det derfor krever veldig lite for å bli rangert høyt på resultatlistene. Mulighetene for å skaffe relevante linker er også mye større når man bruker engelsk.

For at vi skal finne en nisje, er det viktig å vite hva vi faktisk er på utkikk etter. Hvorfor velger vi akkurat den nisjen som vi velger? Hvilke faktorer trenger vi å tenke på?

- Hva vil vi skrive om?
- Har vi noe kunnskap om nisjen?
- Er det enkelt å skaffe ny kunnskap?
- Hvor mange er det som søker på ord som er relevante til nisjen?
- Hvor stor konkurranse er det innenfor nisjen?
- Hva er forholdet mellom antall søk og konkurransen?

Hvor man begynner på denne listen kommer litt an på hva man vektlegger og hvor god man er til å skaffe informasjon. Det er klart det er lettere å skrive om noe som interesserer deg og som du kan noe om, men det er ikke noe stort problem å skaffe kunnskap om et emne på nettet eller via andre metoder. Det er derimot verdt å tenke på hva man skriver lettest om fordi man sparer masse tid på det.

Personlig har jeg stort sett brukt opp all kunnskapen jeg har for lenge siden. (tok ikke så lang tid :)) Derfor begynner jeg i den enden hvor jeg finner ut hva som er de mest lønnsomme emnene å skrive om. Og dette er utrolig viktig! Er ikke emnet lønnsomt, så er det ingen vits i å lage en blogg om det uansett hvor mye kunnskap du har på området. Vi driver med dette for å tjene penger på internett, ikke for å tilfredsstille en trang til å fortelle andre hvor mye vi kan.

Ok, la oss si at vi etter litt brainstorming har kommet fram til at vi vil lage en blogg om noe som har med fotball å gjøre. Fotball er i seg selv en nisje som har veldig stor konkurranse og mange forskjellige undertemaer. Hvordan finner vi et tema innen fotball som det er mulig å tjene penger på?

Vi må gå gjennom litt nøkkelord research. Dette er nok et gigantisk tema innen SEO som jeg vil gå nøyere gjennom senere. Nøkkelord research går i grunnen ut på å finne ut forholdet mellom hvor mange som søker på nøkkelordet og hvor stor konkurranse som er om det både når det gjelder antall og kvalitet. Jeg legger ut linker til noen av verktøyene jeg bruker nederst i posten. Alle er ganske selvforklarende og bør ikke by på for mange problemer.

Ok, nå antar jeg at du har funnet et tema, og et nøkkelord for bloggen din. La oss sette opp en blogg.

Gå til Blogger.com og sett opp en konto.

Når du velger navn, så er det viktig at du får med nøkkelordet i både navnet på bloggen og i adressen.

Som et eksempel så vil jeg lage en blogg om fotballsko.

Jeg velger navnet fotballsko for siden. Som adresse vil jeg gjerne ha http://fotballsko.blogspot.com. Når jeg sjekker om den er tilgjengelig, får jeg beskjed om at den er opptatt.

Når dette skjer prøver jeg å legge inn en bindestrek i adressen. Jeg prøver med http://fotball-sko.blogspot.com. Denne er tilgjengelig.

Hvis den ikke hadde vært tilgjengelig ville jeg prøvd andre varianter helt til jeg fant noe som var ledig. Det viktige er at du prøver å bruke så få ord som mulig utenom nøkkelordet ditt. Grunnen er ganske kompleks, men sider som har en adresse lik søkeordet vil som regel bli rangert høyt.

Trykk fortsett når du har funnet en adresse som er ledig.

Nå får du spørsmål om hvilken mal du vil bruke. Du kan eksperimentere med de forskjellige malene etter hvert, men nå velger jeg minima. Det er en veldig enkel mal som ikke inneholder masse unødvendig tull. Denne bloggen er laget på en minima mal. I tillegg er den bra optimalisert for SEO.

Trykk fortsett igjen etter at du har valgt mal.

Nå får du en beskjed om at bloggen din er opprettet. Trykk start bloggingen.

Før vi lager noen innlegg, skal vi endre på noen innstillinger for bloggen.

Trykk på innstillinger.

Under grunnleggende skriver du inn en beskrivelse av bloggen. Det er viktig at du får med nøkkelordet ditt en eller to ganger i beskrivelsen. Siden nøkkelordet mitt er fotballsko vil beskrivelsen min se slik ut.

Fotballsko info|Test Fotballsko|Fotballutsyr

Her har jeg brukt nøkkelordet fotballsko to ganger pluss at jeg har brukt et sekundært nøkkelord en gang. (fotballutstyr)

Grunnen til at jeg bruker en vertikal strek i stedet for ord er at søkemotorene ikke registrerer disse ordene, og da har vi ingen bruk for dem. Prøv å bruk så få ord som mulig utenom nøkkelordene i beskrivelsen.

La resten av alternativene stå som de er og trykk lagre innstillinger.

Trykk på formatering.

Endre antall innlegg som skal vises fra 7 til 1.

Endre tidssone. (Til Oslo)

Endre vis koblingsfelt til JA.

La resten være som det er og trykk lagre innstillinger.

Gå til kommentarer.

Endre tilbakelenker til Vis.

Lagre innstillinger.

Det var det. Nå er vi klar til å legge inn den første posten.

Gå til innlegg.

Her ser du at du har et tittelfelt, et koblingsfelt og den store ruten som du skal skrive selve innlegget i.

Når det gjelder tittelfeltet er det en del regler vi må være litt nøye med her. Alle postene vi skriver bør ha nøkkelordet involvert på en eller annen måte. For fotballsko kan det være; pussing av fotballsko, test av Nike fotballsko, billige fotballsko, osv.

I koblingsfeltet skriver vi inn adressen til bloggen. I mitt tilfelle vil det være http://fotball-sko.blogspot.com.

Når vi skal skrive inn den første posten på bloggen er det vanlig at man starter med et velkomst innlegg. Prøv å få med nøkkelordet ditt minst to ganger. Her er mitt første innlegg:

Velkommen til fotballsko. På denne siden kan du lese om tester av fotballsko samt få info om annet fotballutstyr for at du skal kunne gjøre et best mulig valg. Har du noen spørsmål som du ikke får svar på gjennom Fotballsko, kan du sende en mail til jorn_anton@yahoo.no.

La ditt eget innlegg i samme stil. Pass på å bruk nøkkelordet et par ganger.

Trykk publiser og vis blogg.

Nå når du har publisert din første post kan du stolt (?) kalle deg selv en blogger.

La oss gjøre et par små justeringer til før vi avslutter denne posten.

Trykk tilpass – utforming.

Dette kan du velge helt selv, men jeg foretrekker å fjerne gadgeten ”Om meg”. Hvis du vil gjøre det, trykker du rediger. Et pop-up vindu kommer opp. Trykk fjern.

Bloggarkivet bør du ikke fjerne fordi det gjør at besøkende lettere kan finne fram på bloggen din. Ellers er det opp til deg selv hvilke gadgets du vil ha på siden din.

Lek litt med farger og skrift på siden din til du finner det du synes ser best ut. For min egen del foretrekker jeg at det ser enklest mulig ut.

Dette begynner å bli en ganske lang post nå så jeg tror vi avslutter leksjon 1 om å tjene penger på blogging.

I neste leksjon skal vi begynne å skrive søkemotoroptimaliserte innlegg til bloggen, pluss at jeg skal forklare en del bakgrunnsstoff innen SEO.

Hvis du vil se bloggen som jeg har opprettet finner du den her: Fotballsko

Her er noen adresser til diverse nøkkelord research sider:

http://tools.seobook.com/keyword-tools/seobook/

https://adwords.google.com/select/KeywordToolExternal

http://freekeywords.wordtracker.com/

http://quintura.com/


Hans

Tjen penger på blogging - leksjon 2

Tjen penger på blogging - leksjon 3

8 kommentarer:

fiskeri sa...

Gratulerer med et skikkelig stykke arbeid. Dette var en grundig artikkel der du fikk med mye som er avgjørende for det temaet du tar opp. Det jeg lurer litt på er: Kan man få godkjent blogg for opprettelse Adsense-konto dersom man bare bruker gratisblogger?

page sa...

Hei fiskeri.
Takk for fine ord.
Må bare beklage at det tok noen dager før jeg fikk svart på kommentaren din.
Det er ikke noe problem å få opprettet en adsense konto hvis man bare bruker gratis blogger. Google har ingen krav til nettsidene i den forstand. Bare send en forespørsel til dem, du vil helt sikkert få den godkjent.

Hans

fiskeri sa...

Takk for svar. Selv er jeg godkjent og har annonser i hytt og pine på egne domener og gratis-domener. Var bare usikker på hvordan det ville være å starte fra scratch med kun gratis-blogger. For et par år siden skrev jeg litt om dette temaet på webinntekt.com, men det er fremdeles ting jeg selv lurer på. Prøver jo å følge med i utviklingen.

page sa...

fiskeri..

I utgangspunktet er dette et veldig stort tema. Det største problemet med "bransjen" er at utrolig mange ser sitt snitt til å tjene penger selv på folk som vil tjene penger. Det gjør at det er en hel haug med useriøse sider på nettet som ikke bidrar med annet enn unyttig info.

Når det i tillegg er vanskelig å si noe som helst konkret om Googles algoritmer, blir faget ganske upresist og åpen for mange misforståelser.

Jeg tittet litt på sidene dine Fiskeri og det ser ut som du er bra i gang. Den ene siden din som blant annet inneholdt bildet av isfjellet så ut som om den kunne ha brukbart med trafikk. Det jeg lurer på er hvilket/hvilke ord du har optimalisert den siden for?

fiskeri sa...

Er litt usikker på om du mener en norsk eller engelsk post. Dersom det er posten på afishblog.com, så gav den opp til 9000 besøk per dag i en periode. Stort sett stumble-trafikk, og fikk jo også en haug med innlenker. La også posten til i ulike "bokmerke-kataloger" med nøkkelord. Dersom det var det du mente?

wander sa...

Veldig bra artikkel! Den blir min lille bibel fremover. Jeg vet ikke om svennestykket mitt får bestått av deg.
Mitt første spede forsøk på engelsk om proteiner er ihvertfall her:
http://wander-protein.blogspot.com/

Ta gjerne kontakt med meg på:
writeblogg@gmail.com. Eller kanskje jeg burde ta kontakt med deg?
Lykke til videre.

Atom sa...

Kult!

Jeg begynte denne siden, sterkt inspirert av din;
http://nikefotballsko.blogspot.com/

Den omhandler Nikes fotballskovarianter. :-)
Skal se om ting går bra etter hvert.

Meg sa...

Nok et supert innlegg.
Jeg har en blogg som handler om å spare/tjene penger, og denne månedens prosjekt er å tjene penger på internett. Med mine 6.94 kroner så langt så er jeg ikke akkurat kommet langt på vei, men jeg har lest 3 av artiklene dine nå,og føler jeg har forstått ting litt bedre.

http:litepenger.blogspot.com (i tilfelle du skulle ha lyst til å besøke)