Tjene penger på blogging - leksjon 2

Hvordan Tjene Penger på Internett

For dere som ikke fikk med dere den første posten: Tjene penger på blogging - leksjon 1.

Målet med disse leksjonene er å gjøre deg i stand til å kunne tjene penger på internett. I den forrige leksjonen pratet jeg varmt om å bruke blogger når man skal starte. Hvorfor er dette lurt? Vel.. de to viktigste grunnene er at bloggene er gratis og at de er en glimrende måte å lære seg de grunnleggende prinsippene for hvordan man etter hvert kan skape et levebrød ved å tjene penger på internett. Gjennom disse leksjonene skal du få lære hvordan du kan gjøre dette.

Før vi begynner på hoveddelen av denne leksjonen vil jeg gå gjennom noen uttrykk som gjør at du bedre kan forstå hva det er vi skal gjøre.

Indexering

Indexering refererer til søkemotorenes index av sider. Alle sidene som søkemotorene vet om ligger i deres index, og siden din er helt nødt til å være i indexen for at den skal kunne bli funnet i søk. For enkelt å finne ut om siden din er kommet i indexen søker du på adressen til siden din. For eksempel http://tjenpengerfornybegynnere.blogspot.com. Hvis siden blir funnet er den i indexen. Blir den ikke funnet vet ikke søkemotoren om siden ennå.

Det finnes enormt mange søkemotorer på nettet nå, men i hovedsak er vi kun interessert i en av dem, nemlig Google. Grunnen til at vi kun bryr oss om Google er at ca 80% av alle søk som blir gjort på nettet skjer hos dem. En annen stor fordel med Google er at de leverer resultater til den største søkemotoren for norske søkeord, Kvasir.

For at Google skal kunne presentere mest mulig relevante resultater for sine brukere har de utviklet hemmelige algoritmer som sorterer alle sidene de har i sin index og rangerer dem fra nummer en og nedover. Selv om disse algoritmene er hemmelige har SEO eksperter gjennom eksperimentering funnet ut av mange av faktorene som har noe å si for hvordan resultatlistene til Google blir sortert.

La oss se litt nærmere på de faktorene vi vet om...

Innholdet på sidene

Det er viktig at innholdet på siden din er unikt. Det vil si det ikke hjelper å bare kopiere innhold fra andre nettsteder, du må faktisk skape noe selv. Hvis du bare henter tekst fra andre sider vil du for det første mest sannsynlig ikke bli indexert og for det andre vil siden din trolig få en straff fra Google, for ikke å nevne problemene du kan havne i med materiale som er kopibeskyttet.

Alderen til bloggen eller websiden

Det viser seg gang på gang i søkeresultatene at sider som har litt alder kommer foran nyere sider hvis alle andre faktorer er like. Grunnen til at Google gjør dette er for å slippe at spam sider tar helt over resultatlistene.

Nøkkelord

Nøkkelord og søkeord er to sider av samme sak. Mens søkeord brukes av de som søker informasjon, brukes nøkkelord av nettsideeiere som vil at siden deres skal bli funnet for dette bestemte ordet. Dette er en av de virkelig vakre tingene med SEO, du kan velge hvilket søkeord som skal presentere siden din for de som søker etter informasjon hos Google. Dette gjør at du trafikken du får blir mer fokusert og interessert i det siden din faktisk handler om, som igjen kan gi deg flere salg.

Det er utrolig viktig med nøkkelord for å få siden din indexert i rett kategori. Hvis du skal starte en side om fotballsko vil det være veldig uheldig hvis siden din havner i kategorien "jaktbekledning". For at Google skal vite hva siden din handler om bruker du nøkkelordet ditt i side tittel, post tittel og spredt jevnt utover selve artikkelen.

Volumet av innhold

Hvor mye innhold du har på sidene dine har en god del å si for hvor bra siden din kommer til å gjøre det. Mer innhold gir deg flere muligheter til å få nye ord i indexert hos Google. La oss si at siden om fotballsko inneholdt en post (som den faktisk gjør for øyeblikket), og denne posten handlet om fotballskoen copa mundial. Søkemotorene kan da finne siden når noen søker på fotballsko eller copa munidal. Ikke mye mer. Enn hvis jeg vil bli funnet for andre ord som er relevante, som pussing av fotballsko eller fotballskoens historie? Da legger jeg bare til mer innhold, flere sider eller poster om pussing av fotballsko eller fotballskoens historie.

En annen grunn til å ha mange poster og mer innhold på siden er at da vil Google's boter besøke siden oftere, og dermed indexere nye poster raskere.

Tilbakelenker

Tilbakelenker er lenker som ligger på andre nettsider, blogger, forum, e.l. som fører til din side når man trykker på dem. Google har bestemt at i deres rangeringssystem telles en tilbakelenke som en stemme for at den siden lenken peker på er kvalitet. Hvordan vet Google hva de som har gitt lenken mener at siden er god på? De ser på teksten som står i lenken. For eksempel kan jeg gi en lenke til bloggen om fotballsko. Jeg mener denne siden hadde en veldig god omtale om skoen Copa Munidal, og derfor bruker jeg det navnet i lenken. Når Google's boter kommer hit å ser at det ligger en lenke dit med teksten "Copa Mundial", vil dette bli rapportert tilbake som en stemme for at siden vet mye om "Copa Mundial".

Det er egentlig ganske fornuftig. Hvis mange sider mener at siden din er så god at de vil sende deg trafikk, må jo det bety at siden din faktisk er god!

Tilbakelenker er den viktigste faktoren når det gjelder resultatsidene til Google. Har du ingen tilbakelenker kan du bare glemme å komme inn på førstesiden. (du vil mest sannsynlig aldri bli indexert engang) Emnet tilbakelenker er enormt og omhandler mange små og store faktorer i seg selv. Jeg skal komme tilbake til dette emnet senere.

Page Rank

Bare noen ord om dette til slutt her. Page Rank (PR) er Google's rangeringssystem for nettsider. Det er en skala som går fra 0 til 10 hvor 10 er best. I all hovedsak gir en sides PR deg en indikasjon på hvor mange tilbakelenker en side har. La oss bare få på det tørre med en gang at PR ikke har noen som helst direkte påvirkning for hvordan resultatsidene til Google ser ut. Det gir bare en indikasjon. Likevel kan det være nyttig å ha litt PR på siden sin fordi mange andre tror at det har mye å si og dermed vil de være mye mer interessert i å bytte lenker. (Ofte med betingelser som er veldig gunstige for den som har høyest PR)

Ok, da er det vel på tide å starte med det vi faktisk skal gjøre i dag.

I dag skal vi skrive en artikkel om emnet til bloggen som vi opprettet i leksjon 1. Her er noen enkle regler for hvordan den bør skrives.

Prøv å skriv ca 400 ord til sammen om emnet.
Nøkkelordet bør brukes ca 5%, dvs ca 20 ganger i løpet av artikkelen.
Bruk nøkkelordet i tittelen til posten.
Bruk nøkkelordet i både første og siste setning.
Bruk fet skrift på nøkkelordet ditt to ganger.
Bruk adressen til forsiden på bloggen din i "kobling" - feltet. (for min blogg vil det være http://fotball-sko.blogspot.com)

Når du har skrevet artikkelen (og sett over at alt er rett skrevet), publiserer du innlegget.

Nå går vi til en nettside som heter webartikler.com. Dette er en såkalt artikkeldatabase som du kan poste dine artikler på. (Legg merke til at denne siden er for norske artikler. Hvis du skriver på engelsk, anbefaler jeg GoArticles.com eller ezinearticles.com)

Registrer deg på siden. Det er helt gratis. (Gjelder for stort sett alle artikkelsider på nettet. Det finnes hundrevis av dem)

Det jeg vil at du skal gjøre nå er en av to ting. Alternativ en er å skrive en ny artikkel om samme tema som du skrev om på bloggen din. Alternativ to er å skrive om den artikkelen du postet på bloggen din. Velger du å skrive om gjør du det på følgende måte:

- Behold alle nøkkelordene
- Bytt ut så mye du kan i resten av teksten med synonymer
- Prøv å få det til å se ut som om det ikke er samme artikkel

Grunnen til at du skriver om artikkelen er for at du skal poste den på artikkeldatabasen. Og som vi vet fra det vi gikk gjennom tidligere er ikke Google veldig glad i kopiert innhold og kan faktisk la være og ta det med i indexen.

Når du er ferdig med artikkelen er det en ting du må gjøre før du poster, nemlig å få en tilbakelenke i artikkelen. På de fleste artikkeldatabasene har du muligheten til å skrive info i en ekstra boks som heter "om forfatteren" eller noe lignende. Det er her vi legger inn lenken. Det gjør vi på følgende måte:

<*a href="http://fotball-sko.blogspot.com">Fotballsko

Erstatt http://fotball-sko.blogspot.com med adressen til din side, og "Fotballsko" med nøkkelordet ditt. (Fjern de to * tegnene, disse er her bare for illustrasjonen)

Det kan være lurt å legge til litt tekst i "om forfatteren" boksen. Noe sånt som "Hvis du vil ha mer informasjon om Fotballsko, besøk ....." eller "Forfatteren har jobbet som selger av fotballsko i mange år og har mange andre tips på..." eller hva som helst som kan få folk til å trykke på linken.

Ved hjelp av denne ene tilbakelenken til din side kan du faktisk skaffe deg hundrevis av tilbakelenker. Hvordan? Det hender faktisk oftere enn man skulle tro at andre rett og slett henter artikler fra gratis artikkeldatabaser på nettet og publiserer dem på sine egne blogger eller nettsider. Du tjener på at andre folk er late! Jeg har selv faktisk fått noen av artiklene mine postet på noen virkelig store nyhetssider. Ikke bare skaffer dette meg trafikk fra den siden, det gir meg også en utrolig god tilbakelenke som hjelper meg utrolig mye på resultatlistene til Google.

Nå har vi gjort unna det som faktisk danner grunnlaget for å tjene penger på blogging. Dette gjør jeg hver eneste gang jeg skriver en post.

I neste leksjon skal vi gå gjennom hvordan vi skaffer enda flere tilbakelenker til siden vår, og hvordan vi kommer oss opp på resultatlistene til Google.

Følg med videre når vi fortsetter med leksjoner om å tjene penger på blogging.

Hans

Tjene penger på blogging - leksjon 1
Tjen penger på blogging - leksjon 3

4 kommentarer:

Scand baltic sa...

Hei, Fin blogg du har... Et lite spørsmål, hvordan skal dette med tilbakelenker skrives? Er vel en liten skrivefeil i dette: "(Fjern de to * tegnene, disse er her bare for illustrasjonen)"

takk-takk

page sa...

Hei, beklager seint svar. men det er selvfølgelig en skrivefeil. du skal bare fjerne det ene * tegnet som står der.

Takk for at du påpekte det :)

James Gordon sa...

Hei, veldig fin blogg du har laget! Forståelig og interessant.

Meg sa...

nok en gang lærer jeg noe nytt...
jeg finner ikke bloggen min på Google.

http://litepenger.blogspot.com

hvordan kommer bloggen seg dit? må jeg gjøre noe?