Tjene penger på blogging - leksjon 3

Tjen penger på internett med en blogg

I denne leksjonen fortsetter vi med noen punkter om hvordan du kan tjene penger på internett med en blogg. Vi har ikke så veldig mye å gå gjennom i dag, men det er likevel en ganske viktig del. Det handler om å skaffe mer trafikk.

Til nå i kurset har vi gått gjennom en god del helt grunnleggende ting som du må kunne for å tjene penger på internett. Hvis du har fulgt kurset skal du til nå ha gjort følgende ting:

- Opprettet en blogg

- Skrevet to innlegg på bloggen, den ene var en velkomstpost og den andre var den første virkelige posten. (hvis du ikke har gjort dette, gå tilbake til den forrige leksjonen for å se hvordan det skulle gjøres)

- Sendt en artikkel til en artikkeldatabase. (Vi bruker webartikler.com for norske og ezinearticles.com eller goarticles.com for engelske)

Hvis du har fulgt kurset skal siden din allerede ha god on-page SEO. Det vil si at søkemotorene lett finner ut hva siden din handler om. Faktisk så skal de faktisk vite hva den handler om før de i det hele tatt har begynt å lese innleggene dine. Dette er et veldig viktig poeng for å tjene penger på blogging som ikke kan repeteres nok ganger.

Det vi skal begynne med nå, er off-page SEO. Resten av kurset vil handle om nettopp det.

Men vi har faktisk allerede begynt med det!

Artikkelen du sendte til artikkeldatabasen er en metode som ofte brukes for å bygge linker. Og det er jo nettopp det off-page SEO er, linkbygging. Artikkelmarkedsføring er faktisk en av de beste metodene vi har for å promotere siden vår. Det gir oss direkte trafikk fra siden som artikkelen ligger på, og det gir oss en tilbakelenke med de link teksten vi bestemmer oss for. Og her ligger mye av forskjellen på linker som du skaffer selv og de som andre folk legger ut på bloggen/nettsiden sin. Hvor mange ganger har du ikke sett en link se ut som dette: "Hvis du vil finne ut mer om fotballsko, trykk her." Når "trykk her" er linkteksten vil det ikke gjøre siden din mye godt. Hvem vil vel komme høyt på søkemotorene for søkeordet "trykk her"? En annen sak er at det vil være umulig å nå opp nettopp på grunn av at så mange bruker den teksten i linkene sine.

Et bedre forslag til denne linkteksten vil være: "Trykk på linken hvis du vil vite mer om fotballsko." Her er fotballsko linkteksten, og det gir siden din en stemme på at den faktisk kan noe om fotballsko.

En liten, men viktig, avsporing; Når du starter en ny side kan det lønne seg å prøve å komme høyt på resultatlistene for såkalte long tails. Long tails er nøkkelord som består av flere ord. Hvis vi har en side om fotballsko, kan gode long tails være ”Hvordan velge fotballsko” eller ”hvordan vedlikeholde fotballsko”. Grunnen til at det er lurt å starte med slike long tails, er at de som regel er mye enklere å komme høyt på resultatlistene med. I tillegg bygger de autoritet rundt hovedemnet ditt og inneholder faktisk hovednøkkelordet.

Jeg har nevnt gang på gang at for at man skal tjene penger på internett er det en ting som gjelder, og det er Google. Det finnes et unntak som du bør benytte deg av, nemlig egne bloggbaser. Bloggbaser er sider som holder styr på nye poster på blogger og gir brukerne en mulighet til å søke gjennom blogginnlegg. Du kan si at de er som en søkemotor for blogger. Eller med andre ord er det bloggverdens svar på Google. Forutsetningen for at bloggen din skal kunne vises i disse søkene er at du faktisk registrerer bloggen din hos bloggbasen.

Technorati

Den bloggbasen jeg har hatt desidert mest suksess med er technorati. Dette er verdens største bloggbase og den kan gi deg veldig mye trafikk hvis du skriver om noe som er av interesse for de som søker der. Gå inn på siden deres og registrer en konto. Logg inn og "claim your blog". For hver gang du poster et nytt innlegg på bloggen din skal du gå inn på technorati og pinge bloggen din. Når du pinger bloggen får technorati oppdatert sin info med den nyeste posten på bloggen din slik at brukerne kan se at du har postet et nytt innlegg.

Noen vil nok påstå at dette er på grensen til sosial trafikk fordi det i hovedsak stort sett er bloggere som er inn på technorati for å søke etter andre blogger. Men her må du tenke et skritt lengre enn som så. Andre bloggere som finner noe interessant på bloggen din, har en god mulighet til å linke til deg fra sin egen blogg. Og det er det du er ute etter. Med fare for å gjenta meg selv:

For å tjene penger på internett må du ha linker

Hvis du blogger på norsk vil du i tillegg til technorati finne brukbar nytte i en del like norske sider. Jeg bruker jevnlig flere av dem, men det er kanskje bloggrevyen som har gitt meg best resultater.

I den neste leksjonen skal jeg gå inn på spesifikke måter å skaffe linker på. Linker er nemlig det desidert viktigste innen SEO, og uten dem vil ikke siden vår få noe trafikk. Og hvis vi ikke har trafikk, vil det være umulig for oss å tjene penger på internett.


Hans

Tjene penger på blogging - leksjon 1
Tjene penger på blogging - leksjon 2

2 kommentarer:

JohnnyKickass sa...

Hei, gode artikler.
Men jeg lurer på hvordan man vet om man har lesere på bloggen? Finner ikke noe sted hvor jeg finner ut hvor mange lesere jeg har....

page sa...

Hei johnny,

For å vite hvor mange lesere (egentlig besøk) bruker jeg et program som heter statcounter. Du finner det på www.statcounter.com. Det er helt gratis å bruke, men er til gjengjeld ikke 100% nøyaktig.