Tjene penger på blogging - leksjon 5

Tjen penger online på trafikk – Finnes det andre programmer enn adsense?

Vi har i de forrige leksjonene gått gjennom prosessen som skaffer oss trafikk til siden vår. Trafikk vil alltid være grunnsteinen i enhver sides suksess. Trafikk i seg selv gjør ikke mye godt for lommeboken, det eneste den i de ytterste tilfeller kan skaffe oss er publisitet. Jeg vet ikke hvordan det er for dere, men for min egen del bryr jeg meg ikke mye om publisitet. Det er pengene jeg vil ha…

Hvordan skal vi så gå fram for å gjøre om trafikken til penger?

Her er det flere måter å gå fra på faktisk. Det viktigste grunnlaget for å tjene penger online har vi allerede lagt. Nå må vi bare finne noe som betaler.

Adsense

Dette er den desidert vanligste metoden for å tjene penger online. Adsense er et program som Google driver. Det fungerer ved at annonsører betaler penger for å få sine annonser vist på forskjellige nettsider og blogger som er relevante til et eller flere nøkkelord annonsøren bestemmer seg for. Utgivere av nettsider eller blogger kan installere dette programmet på bloggen eller nettsiden og få betalt hver gang noen klikker på en av annonsene.

I den senere tid har flere og flere hevdet at det er umulig å tjene penger på adsense. De mener at det bare blir småpenger av å bruke dette programmet. Fra egen erfaring kan jeg fortelle at dette bare er tull. Har man nok trafikk fra søkemotorene (viktig at trafikken kommer fra søkemotorene) så vil man tjene veldig gode penger på adsense. Det er imidlertid en del ting som må være på plass for at adsense skal fungere best mulig.

Den første tingen som er viktig for å tjene penger online med adsense, er at siden din faktisk er optimalisert for adsense. Heldigvis for oss går det ut på mye av det samme som søkemotoroptimalisering. Det handler rett og slett om å få adsense til å se hva siden din handler om for at Google skal kunne levere de annonsene du vil ha. Det betyr at du må gå gjennom hvilke nøkkelord som betaler best FØR du skriver et innlegg.

Adsense er et program som fungerer desidert best hvis du har trafikk som kommer fra søkemotorene. Grunnen til dette er veldig enkel; trafikk fra søkemotorene er som regel interessert i det siden (og annonsene) din handler om. Denne trafikken vil derfor ha større sannsynlighet for å trykke på annonsene. Har du for mye trafikk fra sosiale medier, som for eksempel Facebook, digg, twitter osv., vil som regel Google også straffe siden din ved å gi deg mindre betalt for hvert klikk. Det er dette som kalles ”smart pricing”. (Mer om dette i en egen post senere.)

Når vi snakker om at Google kan straffe deg, så er det en ting de hater mer enn noe annet. Det er folk som enten klikker sine egne annonser eller folk som oppmuntrer venner og bekjente til å gjøre det. Dette får veldig kjapt kontoen sperret, så det er ikke noe å tenke på en gang. Det er rett og slett ikke verdt risikoen for de få kronene du kan tjene på det.

Det siste du bør tenke på er at siden din ikke skal se ut som om den er bygget for adsense. Det kan også straffe seg ved at Google stenger adsense kontoen din.

Affiliate avtaler

Affiliate avtaler er avtaler som du gjør direkte med en produsent eller utvikler av et produkt. Du har en annonse for et produkt som denne produsenten eller utvikleren selger på din side eller blogg mot at du får en andel av pengene som kommer fra salg gjennom din side. Finner du et produkt som er veldig relevant til det du skriver om så kan dette være veldig lukrativt.

Den første regelen for affiliate markedsføring er at du kun markedsfører produkter som er av interesse for leserne dine. Dette sier seg kanskje selv, men det er veldig vanskelig å selge jaktrifler til personer som er med i dyrebeskyttelsen.

Den andre regelen er at det ikke er noen vits i å ha en annonse som ikke betaler på siden sin. Annonser og reklamer oppfates av mange lesere som støy, og det vil derfor ofte virke mot sin hensikt å ha reklamer på siden bare for å ha de der. Behold de som faktisk betaler og bli kvitt/erstatt de som ikke gir deg noen inntekt.

Det finnes tusenvis av firmaer som tilbyr affiliate avtaler på nettet. Bare gjør noen kjappe søk rundt så finner du garantert noe som passer til din side, uansett hva den handler om.

Clickbank/tradedoubler

Denne type annonsering er en mellomting mellom adsense og affiliate markedsføring. De er programmer som gir deg muligheten til å velge hvilke annonser du vil vise på siden din fra et stort utvalg. Det kan være veldig gode avtaler å hente gjennom disse programmene.

Direkte betalte annonser

Når siden din begynner å få brukbart med trafikk vil det være mulighet for at noen selskaper kontakter deg direkte for å høre hvor mye du skal ha for å selge en reklame plass til dem. Det er i de fleste tilfeller snakk om et fast månedlig beløp. Har du muligheten til å få noen slike avtaler vil det kunne gi deg en god og sikker inntekt som ikke er avhengig av antall klikk eller salg.

Det kan være veldig vanskelig å vite hvor mye du skal kreve for en slik annonse. Et triks er å sende en mail til andre sider som er på cirka samme størrelse som din egen å spørre hvor mye de tar for trafikken. Da har du i hvert fall et utgangspunkt.

Før vi avslutter…

Som jeg nevnte tidligere så er det adsense som er den desidert mest brukte metoden for å tjene penger online på en side eller blogg. Det er også den metoden jeg bruker mest. Planen min er å legge til adsense på denne bloggen etter hvert. Grunnen til at jeg ikke har gjort det ennå er at jeg vil vente til jeg har høy nok andel av trafikken min fra søkemotorene. Jeg vil at ca 70% av trafikken min skal kommer derfra. Det begynner å nærme seg nå, så ikke bli forundret om du ser adsense på denne siden om noen få uker.

Det avslutter denne leksjonen om å tjene penger online med adsense og andre metoder.

Hans