Hvordan tjene penger på nett

Tjen penger på nett

Du har sikkert hørt om at det finnes mange muligheter for å tjene penger på internett. Det skal visstnok finnes programmer som kan gjøre deg steinrik på de enkleste måter. Firmaer lokker til seg brukere med lovnader om penger i så store hauger at du ikke kan tro det. Det kan hende at du har prøvd noen av metodene? Da vet du i hvert fall hva jeg snakker om. For dere som ikke vet det så kan jeg bare si med en gang, ikke kast bort tiden din på å bli lurt. Jeg skal vise deg hvordan du gjennom målrettet arbeid og litt forretningssans, helt gratis, kan jobbe hjemmefra og tjene penger på nett.

Samfunnet har alltid florert av svindlere og personer som er villige til å gå over lik for noen ekstra kroner i lommeboka. Etter at internett kom på banen har faktisk problemet bare økt. Store muligheter for å komme i kontakt med mange folk og fordelen av at du slipper å møte noen ansikt til ansikt har gjort at mange "bli rik" programmer har poppet opp. For ikke å snakke om de enkle måtene å overføre penger på. Jeg skal i denne posten ta en liten gjennomgang av noen av de forskjellige måtene å tjene penger på nett, og fortelle litt om hvorfor de fleste ikke fungerer, eller i hvert fall ikke fungerer slik brukerne hadde tenkt seg. Jeg vil også komme innom noen som faktisk fungerer under de rette omstendighetene. Som utgangspunkt har jeg valgt historien om hvordan jeg og en partner startet vår søken etter et liv der vi kunne jobbe hjemmefra og tjene penger på internett.

"Tjen Penger på nett" kampanjer

Når internett var en ganske ny "greie", var det virkelig stort å kunne lage en hjemmeside. De programmene som i dag gjør denne jobben til en lek eksisterte ikke da. Det var etter hvert mange som så en mulighet i dette markedet. Plutselig fløt det rett og slett over med kampanjer med navn som "Tjen penger på din hjemmeside", "Jobb hjemmefra - Bli rik", "tjen penger på internett", og lignende. Det var selverklærte internett eksperter som visstnok skulle gi deg et kurs i hvordan du skulle lage dine egne hjemmesider. Ja vel, sa vi som var uvitende, det høres jo ut som en kjempeide. Vi hadde jo alle hørt ryktene om de store sidene på nettet som tjener enorme mengder penger. Det var bare en hake ved det hele, for at du skulle få kurset måtte du betale for det. I de fleste tilfeller lå prisene fra 500 kroner og oppover. Ok, det er jo ingenting i forhold til hvor mye jeg vil tjene på siden min tenkte vi. Når pengene var overført mottok vi et dokument i mail boksen. I dette dokumentet var det et relativt enkelt HTML kurs. Ivrig etter å tjene penger og starte et nytt liv med jobb hjemmefra, satte vi i gang med kurset. Etter ukesvis med prøving og feiling (som stort sett var på grunn av at kurset var dårlig) klarte vi omsider å få laget en hjemmeside. Den var ikke pen, men det var tross alt en hjemmeside. Nå var det bare å laste den opp til en server på nett, og vente på at pengene skulle rulle inn. Pengene kom aldri. Den dag i dag ligger det sider på nettet fra denne tiden. De har aldri blitt oppdatert, og de har aldri tjent en krone. De kommer heller aldri til å tjene penger på nett. De eneste som faktisk tjente penger var de som solgte disse "bli rik" programmene. I ettertid var det jo ganske innlysende at man kunne jo ikke tjene penger hvis man ikke hadde noe å selge eller andre inntektskilder på hjemmesiden. Det er jo ikke sånn at folk bare donerer penger til din bankkonto for at de synes du har gjort en god jobb med siden. Dette gjør leksjon 1 ganske innlysende, men ikke mindre viktig.

Leksjon 1: For å tjene penger på nett trenger man noe/noen som betaler

Da må vi bare skaffe noe som betaler, tenkte vi. Etter at vi nettopp hadde brukt penger på å kjøpe et nettsidekurs, var det bare naturlig at vi skulle prøve oss i samme bransjen. Vi skulle selge det samme kurset. Etter litt fram og tilbake fant vi ut at personen som hadde solgt oss boken bare drev med provisjonssalg for en annen person. (Han var en såkalt affiliate.) Vi søkte oss fram til personen som faktisk hadde gitt ut boken og spurte han om hvordan vi og kunne bli selgere. Vi fikk informasjon om at vi var hjertelig velkomne, og vi skulle få hele 50% av hvert salg. Det skulle jo tilsvare 250 kroner pr. salg. Tankene begynte å sveve, hvis vi solgte 20 bøker hver dag ville det tilsvare 5000 kroner dagen. Og 20 bøker var vel ingen sak. Nå skulle det gode livet starte, vi skulle kutte ut den vanlige jobben og starte å jobbe hjemmefra. Heldigvis beholdt vi jobben. Ikke en eneste bok ble solgt. Hvorfor ante vi ikke. Planen vår om å tjene penger på nett hadde slått fullstendig feil.

Vi ga imidlertid ikke opp. En dag kom vi over det som skulle være en gullgruve for de som ville tjene penger på nett. Det var ett reklame program som het adsense. Adsense fungerte ved at man fikk betalt hver gang noen trykket på reklamen på siden din. Vi hadde jo mange ganger tidligere sett disse reklamene på forskjellige nettsider, og flere ganger hadde vi trykket på dem. Etter å ha lest litt på hva andre folk mente om programmet, bestemte vi oss for å gi det en sjanse. Vi satte opp adsense kontoen hos google, og implementerte koden på nettsiden vår. Det hele var veldig enkelt. Etter en stund begynte siden å vise reklamer. Nå var det bare å vente igjen. Etter at det hadde gått noen måneder, var totalt inntjening på adsense kommet opp i hele ti kroner. Ikke mye å skryte av. Bestemt på ikke å gi opp i vår søken etter å tjene penger på nett, gjorde vi litt research. Vi hadde oversett den viktigste faktoren for å tjene penger på en internettside, nemlig trafikk. Uten trafikk er det ingen som kan trykke på reklamen eller kjøpe produktene dine.

Leksjon 2: Hvis du skal tjene penger på nett er trafikk det viktigste du har

Ok, det kunne da ikke være så vanskelig å skaffe trafikk. Det er jo tross alt millioner som surfer rundt på nettet hver dag, noen av disse måtte jo ha interesse for det vi hadde å tilby. Men hvordan skulle vi få folk til å vite om siden vår? Ettersom vi allerede hadde vært innom adsense og var klar over at faktisk var firmaer som betalte for å ha reklamen sin der, måtte jo det også fungere for oss. Det ville jo gi oss en mulighet til å få siden vår vist på hundrevis av sider verden rundt. Da var vi jo bare et klikk unna. Vi bestemte oss for å prøve det. Det viste seg at reklamene som vises i adsense blir kjøpt i et annet program eid av Google, et program som heter Adwords. Det fungerte i prinsippet motsatt av adwords, de som eide sidene som det ble reklamert for måtte betale en sum hver gang noen trykket på linkene deres. Glimrende, tenkte vi. Vi hadde ennå E-boken på siden vår, så vi bestemte oss for å markedsføre den gjennom adwords. Det ga oss fantastiske resultater. Ikke bare fikk vi trafikk, vi fikk faktisk noen salg av boken også. Ikke nok med det, vi økte antall klikk på adsense reklamen vi hadde på siden vår.

Endelig begynte vi å tjene penger på nett! Nå var det bare å seile inn til målet vårt om å jobbe hjemmefra. Vi var i ekstase. Helt til vi så hvor mye penger vi hadde brukt på adwords. Vi hadde brukt mer enn vi hadde tjent, faktisk dobbelt så mye. Gammel visdom sier at ikke er lurt å bruke mer penger enn man får inn. I ettertid har det har jeg lært meg at for at en adwords kampanje skal fungere, så må du ha et produkt som er utrolig attraktivt og som du tjener mye på for hvert salg.

Inntektene fra adwords/adsense er det som har dannet grunnlaget for at google i dag er et av verdens mektigste selskaper. Det er et av de mest geniale påfunnene som er gjort i historien til internett. Google tjener så mye penger på det, at jeg er usikker på om jeg kan uttale tallet. For hvert klikk som blir gjort på en adsense annonse, får adsense utgiverne (de som har annonsene på sin nettside) en del av det adwords annonsørene betaler, mens google tar resten. Den eksakte fordelingen av pengene har google aldri publisert, men det spekuleres i at adsense utgiverne får ca 25 %. Det vil si at google sitter igjen med 75 %. De har virkelig funnet ut hvordan de skal tjene penger på nett. Det dette forteller oss, er at det er så og si umulig å tjene penger på adsense ved å bruke en adwords kampanje. Du må ha en annen inntektskilde på siden din for at det skal lønne seg. Det finnes også andre plasser du kan betale for trafikk, men også her må du være oppmerksom på at du ikke betaler mer for trafikken enn trafikken betaler deg. Dette leder oss til leksjon 3 om hvordan tjene penger på nett.

Leksjon 3: Hvis du skal betale for trafikk, pass på at du tjener mer penger på trafikken enn du må betale for den

Da satt vi der, med enda mindre penger enn vi hadde til å begynne med og uten noen resultater å vise til. Vi skjønte jo at adwords ikke var veien å gå for å tjene penger på internett for oss, så vi avsluttet kampanjen vår. Det var ingen overraskelse at med en gang annonsene våre var borte, så forsvant all trafikken vår også. Selv om leksen vi hadde lært var dyr, var den veldig nyttig. Vi skjønte at det var trafikk vi måtte ha, vi hadde jo tross alt sett at vi tjente penger når trafikken var der. Så hvordan kunne vi skaffe trafikk uten å betale for den?

Som alle andre var vi involvert mange nettsamfunn som facebook, myspace, squidoo osv. Disse sidene var fylt med folk som bare surfet rundt på andres profiler og grupper. Her måtte det jo ligge et stort potensial. Vi undersøkte litt rundt på de forskjellige sosiale sidene, og fant ut at det var ganske mange som benyttet seg av disse samfunnene for å promotere sin egen side. Det kunne vel vi også gjøre! Etter å ha studert litt hvordan de faktisk gikk fram for å markedsføre siden sin, begynte vi vårt eget prosjekt. Grupper på facebook og myspace, en haug med lenses på squidoo, sider på hubpages.... Det ble til slutt et enormt nettverk med en haug med medlemmer. Og trafikk fikk vi. Masse trafikk. Problemet var at det ikke var så mange som klikket på annonsene på siden vår. Og for de som klikket fikk vi ganske dårlig betalt, men vi var på sporet av hvordan tjene penger på nett. Vi tjente faktisk en del, men ikke i nærheten av det vi hadde forventet med all den trafikken vi hadde.

Akkurat her er det mange som setter seg fast og bare fortsetter å skaffe mer trafikk fra nettsamfunnene. Det er klart de genererer en del klikk og tjener litt penger på det, men det kunne vært så mye mer. Når man bare eksperimenterer for seg selv, som vi gjorde med vår første nettside, kan det være vanskelig å komme forbi dette punktet. Jeg ser daglig personer, som utgir seg for å være eksperter, gi råd om at det er den sosiale trafikken som teller. Det kunne ikke vært mer feil. Den sosiale trafikken er altfor lite fokusert mot det emnet du har valgt for siden din, noe som vil gjøre at de ikke har noen interesse for det som står i annonsene på siden din. Annonsene fra adsense styres nemlig av hvilket innhold du har på siden, og blir bestemt gjennom såkalte nøkkelord. En annen ting som kan skje hvis du får for mye ufokusert trafikk er at google kan bestemme seg for å "Smartprice" deg. Det vil si at de gir deg lavere betaling for hvert klikk. Dette skjer fordi de merker at trafikken din egentlig ikke har interesse for annonsene de en gang i blant klikker på. For at du skal kunne tjene penger på nett og kunne realisere drømmen om å jobbe hjemmefra, er det nødvendig at du får trafikk som er fokusert mot det emnet du har valgt.

Leksjon 4: For å tjene penger på en nettside eller en blogg må du ha trafikk som har interesse for emnet ditt

Etter at vi hadde begynt å tjene litt penger på siden vår, oppsto det en uenighet om hva vi skulle gjøre videre. Jeg mente at vi måtte se etter andre løsninger for å skaffe trafikk, men jeg fikk dårlig respons. Samarbeidspartneren min mente at vi nå hadde funnet den beste og tryggeste måten å tjene penger på nett. Jeg var langt fra enig. Det hele endte med at vi ble enige om at jeg skulle kjøpes ut fra prosjektet.

Jeg hadde bestemt meg for at jeg skulle starte for meg selv. Da kunne jeg eksperimentere så mye jeg ville, og ta alle avgjørelsene selv. Jeg hadde lært mye av samarbeids prosjektet, og det gikk rimelig fort å få opp en side. Avgjørelsen om å ikke satse på sosial trafikk var enkel, men jeg måtte da finne en annen måte å skaffe trafikk på. Og det kunne ikke være hvilken som helst trafikk. Trafikken måtte være folk som søkte etter informasjon om det emnet jeg hadde på siden min. Det slo meg som lyn fra klar himmel når jeg tenkte på det. Søkemotorene. Der søker folk etter noe og har et klart mål om hva de vil finne.

Leksjon 5: Søkemotorene er den ultimate måten å skaffe fokusert trafikk

Det finnes utrolig mange søkemotorer på nett i dag, antagelig så har jeg ikke hørt om mer enn en brøkdel av dem. Disse genererer så lite trafikk at det er ikke vits å bry seg om i det hele tatt. Når jeg startet å optimalisere sidene mine for søkemotorer, var det 3 sider som var verdt å tenke på: Google, Yahoo og MSN. Google hadde da ca 40 % av markedet, yahoo 30%, MSN 20% og de resterende ti var spredt rundt på andre små søkemotorer. Det var da naturlig å prøve å få så høy plassering på søkesidene som mulig hos disse tre aktørene. I dag har situasjonen forandret seg betraktelig. Google kontrollerer i underkant av 80% (!) av markedet, mens de andre har sakket kraftig etter. Spesielt har Yahoo fått lide. Hvis du er ute etter å jobbe hjemmefra på nettet i dag, er det google som er gullkalven.

Men hvordan få en bra plassering hos google?

Det er nettopp det denne bloggen handler om.

Hvis du vil lære om hvordan tjene penger på nett med søkemotoroptimalisering, følg med videre...

Ingen kommentarer: